12.05.2021

ФІНАНСОВІ ІННОВАЦІЇ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ

Аграрні розписки як електронний цінний папір в рамках законопроєкту №2805-Д.
Аграрний сектор є одним з ключових для розвитку економіки, він також має значний потенціал щодо розбудови ринку фінансових технологій в Україні, оскільки має достатній попит, прибутковість цільової аудиторії та готовність потенційних постачальників фінансових послуг. Законопроєкт №2805-Д в цьому контексті матиме позитивний вплив як на агросектор, щодо покращеного доступу до фінансування для агровиробників, так і щодо розвитку сучасних та ефективних фінансових рішень.

В умовах, коли більшість агровиробників не мають достатньо твердої застави та обмежені у можливості користуватися традиційними кредитними продуктами, аграрні розписки стали ефективним та взаємовигідним рішенням: фермерам – залучати ресурси, а кредиторам – надійно продавати та фінансувати. В цілому аграрні розписки вже дозволили українським агровиробникам залучити понад $1,6 мільярда фінансування.

Успішне впровадження нового інструменту за підтримки проєкту IFC «Аграрні розписки в Україні» показало також можливості для його вдосконалення та подальшого розвитку у напрямку діджитал-фінансів. Модернізація аграрних розписок може стати прикладом того, як цифрові рішення покращують доступ до фінансування та оптимізують роботу сектору. Запропонований минулого року законопроект №2805-Д має на меті спростити та здешевити операції з аграрними розписками, а також створити передумови для розвитку ліквідного вторинного ринку, саме через впровадження низки цифрових рішень.

Наразі аграрна розписка – це товаророзпорядчий документ, надрукований на нотаріальному бланку та посвідчений нотаріусом, а також зареєстрований у єдиному Реєстрі аграрних розписок, який діє як база даних про всі видані невиконані аграрні розписки. У новому законодавстві аграрні розписки пропонується визначити неемісійним цінним папером, що існує в Реєстрі у формі електронного документу.

«Передбачається, що Реєстр аграрних розписок буде модернізовано та інтегровано з рядом інших державних реєстрів для автоматичного обміну інформацією та її верифікації. Користувачі – агровиробники та кредитори – зможуть самостійно здійснювати операції з розписками безпосередньо в Реєстрі (на противагу поточному обов'язковому нотаріальному посвідченню) через ідентифікацію за електронними цифровими підписами. Прозора та захищена система Реєстру дозволить забезпечити захист сторін за аграрною розпискою, а також значно спростити та здешевити користування інструментом. Зокрема, вартість видачі аграрної розписки знизиться з 30 тис грн до орієнтовно 300 грн. За оцінками експертів, виходячи з поточного обсягу ринку розписок, економія затрат складатиме понад 100 млн грн щорічно», - зазначила Заступниця Голови правління UAFIC з напрямку AgriFood Tech, Інна Мєтєлєва.

Такі нововведення підвищать рівень користування фінансовими послугами в агросекторі, оскільки зниження вартості роботи з аграрними розписками дозволять фермерам з меншим середнім чеком користуватися інструментом. Наразі це цілий сегмент прибуткових невеликих бізнесів, які постійно стикаються з нестачею ресурсів. З іншого боку, понад 300 кредиторів за аграрними розписками адаптували інструмент для свого бізнесу і розробили власні програми-надбудови. Цифровізація аграрних розписок дозволить цим компаніям оптимізувати кредитні та фінансові продукти у комплексі.

Українська асоціація фінтех та інноваційних компаній висловлює підтримку проєкту Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про аграрні розписки" та деяких інших законодавчих актів України щодо функціонування та обігу аграрних розписок» (в редакції №2805-Д), та звертається до Верховної Ради з підтримкою прийняття даного законопроєкту у першому читанні.

Підпишіться на нашу розсилку
та отримуйте останні новини, свіжі інсайти та спеціальні пропозиції двічі на місяць